18-20. századi zsidó történeti emlékek a nyugati Balaton-felvidéken

2023. 06. 08.

"A nyugati Balaton-felvidék társadalom- és kultúrtörténetében a tájegységi zsidóság múltjának kezdetei az 1700-as évek első harmadáig vezethetők vissza, az írott történeti kútfők tanúbizonyságai szerint. Az időbeni elsőség Tapolcáé és Kővágóörsé, ahol már a 18. században többcsaládos közösségek élnek, felépülnek az első templomok és iskolák, a legkorábbi például Kővágóörsön. A reformkor évtizedeiben pedig már szinte nincs olyan település e vidéken, ahol ne élnének kisebb vagy nagyobb lélekszámban izraelita lakosok.

Kereskedéssel, kocsmabérléssel, állattartással, szőlőterület-bérléssel, borkereskedéssel, a papírkészítéshez használt rongyszedéssel, hamuzsír szállítással és még sok más módon építik családi egzisztenciáikat. A kővágóörsi templomuk és a tapolcai ó-zsinagóga után további imaházak, tanházak épülnek szerte a környéken, köztük: Káptalantótiban, Nemesgulácson, Diszelben, Badacsonytomajon, Nemesvitán, Lesencetomajon és Kapolcson. 1848/49-ben Tapolcáról és több környező faluból (Monostorapáti, Nemestördemic (Badacsonytördemic), Nemesvita, Kapolcs, Vigántpetend) ifjú zsidó önkéntesek, vagy ahogy akkor jegyezték őket „mózeshitű gárdisták” csatlakoztak a szerveződő magyar honvédsereghez és fegyver alatt becsülettel végigszolgálták a szabadságharc időszakát. A 19. század második felében egy komoly gazdaságtörténeti és kulturális fejlődési korszak köszöntött e tájra, amely egy valóságos virágkort hozott a nyugati Balaton-felvidék zsidóságára is. A mostani alkalommal ezen időíven végigtekintve számadás alá vesszük, hogy napjainkban mit találhatunk, és már mit nem találunk a 18–20. század szűkebb pátriánkon belüli zsidó történeti emlékeiből."

Hangodi László

 

Helyszín: Parókia Coworking - 8283 Káptalantóti, Petőfi utca 36-38.

Dátum: 2023. június 08.

Időpont: 18:00-20:00

A belépés ingyenes!

A helyszínen szelektív hulladékgyűjtő kukákat helyezünk ki. Köszönjük, hogy Önök is ügyelnek, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, illetve amik termelődtek, azokat a megfelelő kukába helyezik. 

 

A Pajta Program eseménye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program részeként valósul meg.