Baji Béla: Bevezetés a permakultúrába

2023. 10. 29.

NEKED NYÍLNAK A VIRÁGOK programsorozat VII. alkalma: 

--> 2023. október 29. 

--> 14:30-tól 

Parókia Coworking - 8283 Káptalantóti, Petőfi utca 36-38.

"A permakultúráról tartott előadásomban a következőket ismertetem:

A permakultúra olyan mezőgazdasági termelő rendszerek tervezése és működtetése, amelyek rendelkeznek a természetes ökoszisztémák változatosságával, stabilitásával, és rugalmasságával. Az emberi közösségek és a természetes táj olyan integrációja, mely lakóinak biztosítani tudja az élelmet, energiát, lakást, és egyéb anyagi, és nem anyagi szükségleteit.” (Bill Mollison, 1974.)

Tehát olyan gazdasági, szociális és egyben ökológiai egységekről van szó, melyekben annak résztvevői, elemei (emberek, állatok, növények, a táj eredeti, és mesterséges úton létrehozott természetföldrajzi adottságai) között azok természete szerint egy kapcsolathálózat alakul ki. A permakultúra olyan gazdasági és szociális rendszerek előzetes megtervezése, tudatos kiépítése, létrehozása, amelyek „maguktól” működnek és feleslegessé teszi azoknak a ráfordításoknak túlnyomó részét, amelyek egy konvencionális vagy „öko” gazdálkodó egység, és a benne dolgozóemberek szükségleteinek kielégítéséhez szükségesek.

A permakultúra tehát elsősorban egy tervezési rendszer, amely segít megtervezni, és létrehozni ökológiai törvényszerűségek szerint működő, és az emberi szükségleteket kielégítő gazdálkodó, és élőhelyet biztosító egységeket.

A permakultúra etikája:

#Óvd a természetet! Biztosítsuk minden élő rendszer számára a fennmaradás, és terjeszkedés lehetőségét!

#Óvd az embereket! Biztosítsuk embertársaink számára a hozzájutást a természetes erőforrásokhoz

#Korlátozd fogyasztásod! "Állítsunk korlátot a népességnövekedés, és a fogyasztás elé!" Bill Mollison, 1984. (Ez a mi szóhasználatunkban ökológiai lábnyomunk csökkentését jelenti.)

A permakultúrás tervezés az alábbi ökológiai törvényszerűségeket veszi figyelembe:

Tápláléklánc-táplálékhálózat: Minél több elemből áll egy ökológiai rendszer, annál stabilabb.

Körforgás: Minden, ami az egyiknek hulladék, táplálék a másiknak, és viszont.

Parazitizmus, antagonizmus, szimbiózis.

Mintázatok-sokféleség.

Szegélyhatás

Mikroklíma változatosság egy adott makroklímában

A fenti szempontok ismertetése után a kísérleti területemen végzett 35 éves munka tapasztalatait mutatom be egy diavetítéses ppt segítségével." 

Baji Béla

Közösségikert-klub a Parókián!

A havi rendszerességű eseményeken olyan témákkal foglalkozunk, amelyek segítenek megérteni a természet és az ember kapcsolatát a kiskertben. Érdekes előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal is készülünk, amelyek során ti is kipróbálhatjátok a különböző technikákat. A 8 alkalmas sorozat egyes fejezetei az évkörre épülnek, ezért minden alkalom után olyan tudást vihettek haza, amit rögtön tudtok alkalmazni a saját kertetekben is!

Klubvezető: Kleb Zsófi, a bebíróbabe blog szerzője

Az eseménysorozat gyermekbarát!

A kertklub eseményei mindig nyilvánosak, így bármelyik alkalomra becsatlakozhatsz, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: klebzsofi@gmail.com

A helyszínen szelektív hulladékgyűjtő kukákat helyezünk ki. Köszönjük, hogy Önök is ügyelnek, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, illetve amik termelődtek, azokat a megfelelő kukába helyezik. 

A Pajta Program eseménye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program részeként valósult meg.
#veszprémbalaton #veb2023 #pajtaprogram #parokiacoworking