T'Rakija - egy korty Balkán: balkáni népzenés táncház

2023. 07. 01.

A T’Rakija együttes 2005 eleje óta tevékenykedik. Repertoárjuk felöleli szinte a Balkán egészének zenei világát. Megszólalásuk az autentius népzene irányvonalát követi, melyet személyes gyűjtések felhasználásával és mélységes elhivatottsággal tolmácsolnak az érdeklődőknek. Emellett helyet adnak saját elképzeléseiknek is a dalok előadása során. Eredeti népi hangszereik megszólalásukkal valódi balkáni hangulatot teremtenek: a tamburák, kaval, hegedű, furulyák, tapan mind-mind egyedi hangzásukkal fokozza az izgalmas dallamvilágot.

A név különleges írásmódja két jelentést takar: az első a „Rakija”, ami pálinkát jelent a délszláv nyelveken, jelképezve a körtáncokhoz kapcsolódó ünnepek, események elengedhetetlen kísérőjét, a finom, jókedvre derítő tiszta nedűt, azt az esszenciát, amivel a zenekar is fűszerezi előadásmódját. A második jelentése „Trákia” egy néprajzi-etnográfiai terület a Balkán-félszigeten, mely zenei - és tánckultúrájának sajátosságait több mai ország területén is megtartotta évszázadokon át.

Fellépéseik nagy része táncház, ahol bárki előzetes tánctudás nélkül is el tudja sajátítani a körtáncokat tánctanáruk, Molnár Olivér vezetésével. Természetesen tartanak koncerteket is, ahol az elsődleges cél a Balkán színes zenei világának bemutatása, ellentétbe állítva a páros ritmusokat a páratlanokkal, a terc dallamkövetést a szekundsúrlódással, a pörgős tánczenéket a lassú hallgatókkal.

Rendszeres budapesti táncházuk van, illetve évről évre megszervezik nyári táborukat, melynek célja egy több napos kötetlen együttlét táncházasok, zenészek, koreográfusok, tánc- és énektanárok részvételével, ahol az érdeklődők tovább mélyíthetik a balkán zene és kultúra iránti ismereteiket.

A zenekar tagjai:

Mag Tünde – kaval, furulyák, ének
Szick Edit – hegedű
Deli Piroska – brácstambura, ének
Horváth Edit – basszusgitár
Bonczó Emese – tapan, derbuka

Helyszín: Parókia Coworking - 8283 Káptalantóti, Petőfi utca 36-38.

Dátum: 2023. július 1.

Időpont: 18:00-

Gyermekbarát esemény.

A belépés díjtalan.

A helyszínen szelektív hulladékgyűjtő kukákat helyezünk ki. Köszönjük, hogy Önök is ügyelnek, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, illetve amik termelődtek, azokat a megfelelő kukába helyezik. 

 

A Pajta Program eseménye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program részeként valósul meg.